+40 745 832 995 office@turismdelta.ro Turismdelta

Lacul Matița

Excursii in Delta Dunarii

Lacul Matița

Prezentare: Lacul Matița este un lac în Delta Dunării, cu o suprafață de 652,5 ha și un volum de 9,8 mil. mc. unde predomină limnosolurilor coprogenice. Și cu o altitudine de 1 metri deasupra nivelului mării. Reprezintă unul dintre locurile de pescuit cele mai frecventate de pescari.

Access: Pentru a ajunge la Lacul Matița, porniți din Tulcea spre Mila 23, apoi mergeți pe canalul Eracle spre cele mai cunoscute lacuri din zonă, lacurile Trei Iezere și Bogdaproste. Se continuă canalul Eracle lăsând pe dreapta cele 2 lacuri și imediat urmează o intersecție cu Gârla Lopatna, unde se merge înainte. După ce canalul Eracle mai șerpuiește cale de aproximativ 2 km, acesta se îndreaptă semn ca am ajuns în dreptul intrării lacului Babina. În capătul canalului veți ajunge la o cherhana, situată la intrarea pe cele două lacuri din zonă, lacul Babina pe partea stânga și lacul Matița pe dreapta.

Lacul Matița este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunării, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere. Lacul Matița este deja în topul lacurilor de pescuit la știucă din Delta Dunării. Aici se organizează pescuit sportiv, agreement, peisaje sălbatice pe ape printre nuferi și stuf.

Vegetația: acvatică predominând lacustro-palustră este mult întinsă și reprezentată prin plante submerse (cosorul, brădișul, otrățelul etc.) sau plante plutitoare (nuferii albi și galbeni, ciulinii de baltă, piciorul cocoșului, etc.). Urmează vegetația specifică zonelor palustre reprezentată prin stuf (Phragmites australis), Stuful se dezvoltă aici în cele mai bune condiții, fiind mai înalt și mai gros, alături de stuf întâlnim rogozul, menta, feriga de apă, cucuta de apă, troscotul, salcia pitică, precum și plantele agățătoare Calystegia sepium și Solanum dulcamara.

Fauna:  Pe plaur se formează coloniile de pelicani comun și creț (ce mai mare colonie de pelican comun din Europa). Alte păsări sunt: egrete mici și mari, lopătari și stârci galbeni, gâște, berze, lebede, cormorani, ţigănuși, lopătari, etc.

Păsări migratoare: pentru că în zonele în care trăiesc peste vară, temperaturile coboară foarte mult începând cu lunile octombrie și noiembrie, aceste păsări aleg să ierneze în Delta Dunării, unde rămân până la jumătatea lui martie. Este vorba de lebăda de iarnă, care o înlocuiește pe cea de vară, dar și de specii variate de rațe și gâște polare.

Tot pe plaur trăiesc porcul mistreț, câinele enot, bizamul, lutra, nurca, vulpea.

Ihtiofauna: variază anual între 24 și 32 de specii, cele mai dominante fiind: boarță, plevușcă, babușcă, roșioară, oblețul, gingirica, roșioara, batca, gingirică, rizeafcă, biban, caras și știucă.