+40 745 832 995 office@turismdelta.ro Turismdelta

Canalul Eracle

Excursii in Delta Dunarii

Canalul Eracle este un canal larg, navigabil independent de cota Dunarii masurata in portul Tulcea. Canalul Eracle care se continua spre Nord cu Garla Lopatna (un fost brat al Dunarii) reprezinta o veritabila “Magistrala Albastra” a Deltei de Nord, foarte importanta cale de acces sau de retragere accesibila in orice conditii atmosferice (cu exceptia ghetii). Adancimea medie a Canalului Eracle depaseste 3 m in mod constant, iar latimea lui depaseste 30 m, in unele locuri avand circa 50 m latime.Canalul Eracle incepe dinspre SV din Bratul Sulina (“Marele M”), putin inainte de Mila 23, si are un parcurs rectiliniu catre NE, pana la iesirea lui in Garla Lopatna.
Intrarea in Canalul Eracle dinspre Mila 23 (SV) este larga, clara, usor de recunoscut, gratie unei pensiuni aflate pe mana stanga (V) chiar la intrarea pe canal. Intrarea in Canalul Eracle dinspre Garla Lopatna (NE) nu este asa de clara, prezentand un posibil “punct critic”. Totusi, intrarea dinspre Lopatna poate fi recunoscuta destul de usor, deoarece in acea zona Garla Lopatna se lateste brusc spre sud (zona cu adancime mica si obstacole – punctul critic), urmand sa-si continue parcursul sub forma unor japse orientate catre nord, in timp ce Canalul Eracle pleaca catre SV.
Canalul Eracle poate fi parcurs in intregime in glisare, in ambele sensuri, solicitand atentie sporita in dreptul intrarilor / iesirilor din canal, pentru a preveni intalnirea cu o alta ambarcatiune.