+40 745 832 995 office@turismdelta.ro Turismdelta

Pescuit la Somn

      In general in Delta ,somnul se gaseste in lacuri dar si pe canalele care au ape curgatoare bine oxigenate si maluri abrupte unde se gaseste hrana din abundenta . Asa ca daca vreti sa prindeti un somn trebuie sa gasiti locul unde se afla acesta. Practic pescarii nu fac altceva decat sa se uite dupa zonele cu zooplancton, vegetatie sau copaci cazuti in apa, locuri unde somnilor le place sa se adune.
     Apoi, trebuie sa stiti cum să atrageti somnul catre momeala din carlig. Dar nu este asa de usor de pacalit, deoarece acest peste s-a dovedit a fi foarte inteligent. Cu toate acestea, el are o slabiciune pentru tot ce are un miros puternic de putred sau de sange, iar acest lucru poate fi folosit in favoarea ta. Somnul nu poate rezista la bucatile de peste, aflate intr-un usor proces de putrefactie.
     Mirosul de peste, este favoritul somnului. Tot ce trebuie sa faceti este sa taiati bucati dintr-un peste, sa le lasati putin timp la soare si apoi sa le folositi ca momeala.
     Mirosul urat va determina somnul să vină mai aproape de momeala, moment in care nu va rezista sa muste din aceasta. Carligul trebuie sa fie foarte bine adaptat acestui tip de peste, adica sa fie un carlig destul de mare, cu tija lunga si foarte bine ascutit, ca atunci cand pestele musca sa nu se mai poata elibera.
     Mai sunt si alte produse, care daca sunt lasate sa se strice putin, emana un miros irezistibil pentru somn. Putem aminti carne de pui putreda, ficat de vita sau pasare amestecat cu sare si usturoi. Aceste preparate sunt irezistibile pentru somn. Odata ce ati pus ficatul in carlig si il aruncat in apa, daca exista un somn in zona sigur va ataca momeala.
     Cu succes in prinderea somnului puteti folosii si rama neagra, rama alba, viermusii si lipitori, acestea, este de recomandat sa se puna in carlig in manunchi. S-au inregistrat succese deosebite si atunci cand s-a folosit momeala vie, cum ar fi caraseii si broscutele.
     Ce-i sigur in pescuitul somnului este ca iti trebuie lansete puternice si fire si carlige pe masura. Monturile zicem noi ca trebuie sa fie simple si daca se poate carligul legat pe direct fara forfac. Unii zic ca e bine sa pui fir textil la forfac ca din cauza dintilor iti freaca firul si rupe insa nu am vazut/auzit la nimeni sa se intample asa ceva. Ce am observat, si zicem noi  ca aduce un plus de eficienta, este ca , desi somnul este un peste de fund, daca momeala noastra este semiflotanta  avem sanse mult mai bune, somnul dupa cum ati observat are gura un pic orientata in sus deci isi gaseste prada mai mult in substratul apei de aici si atacurile pe care le observam uneori la suprafata apei.
     Perioada optima pentru pescuitul somnului - luna martie, sfarsitul lunii iunie, lunile august, septembrie, octombrie.
    O alta stil de pescuit la somn este pescuitul la CLONC - pescarul se afla in barca, loveste apa la suprafata cu o constructie din lemn cu forma asemanatoare unui bumerang ce produce un zgomot asemanator numelui acestui tip de pescuit (CLONC). Somnul este atras de faptul ca sunetul si vibratiile sunt asemanatoare cu cele generate de jocul pestisorilor. In drumul sau spre sursa de zgomot este intampinat de lansetele pescarilor echipate cu rama neagra, broscute, tipari etc.
    Ca ideii in Delta Dunarii somnul se gaseste din abundenta pe canal Olguta si Sontea,la Baba Rada, pe Dunarea Veche, dar si pe canalul Caraorman, Litcov si canalul Rosu, iar pe Dunare somnul se poate prinde la lansete dar si la clonc.